Fachbereich Veterinärmedizin


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    Publikationsdatenbank

    Bewertung sympathischer Para- und Praevertebralganglien als BSE-Risikomaterial. Extracerebrospinale Strukturen des autonomen Nervensystems zwischen Darmtrakt und zentralem Nervensystem: 3. Sympathisches Nervensystem (2002)

    Art
    Zeitschriftenartikel / wissenschaftlicher Beitrag
    Autoren
    Buda, S.
    Budras, K. D.
    Eggers, T.
    Fries, R.
    Hildebrandt, G.
    Rauscher, K.
    Quelle
    FleischWirtschaft : von der Erzeugung bis zur Vermarktung von Lebensmitteln tierischen Ursprungs; 82(8) — S. 95–97
    ISSN: 0015-363x
    Kontakt
    Institut für Veterinär-Anatomie

    Koserstr. 20
    14195 Berlin
    +49 30 838 53555
    anatomie@vetmed.fu-berlin.de

    Abstract / Zusammenfassung

    With current slaughter and meat cutting techniques, parts of the sympathetic nervous system may enter the human food chain; this might be a route of transmission of prion diseases, e.g. transmission of BSE via beef. The topography of these structures in cattle carcasses is discussed, and 2 cutting methods are described which guarantee removal of the sympathetic ganglia in the cranio-thoracic and lumbar regions of the carcass. In the caudo-thoracic and sacral regions of the carcass, the ganglia are localized very close to the backbone or sacrum, and are removed with other high risk material.