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Fachbereich Veterinärmedizin


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    Publikationsdatenbank

    Bewertung sympathischer Para- und Praevertebralganglien als BSE-Risikomaterial:
    extracerebrospinale Strukturen des autonomen Nervensystems zwischen Darmtrakt und zentralem Nervensystem ; 3. Sympathisches Nervensystem (2002)

    Art
    Zeitschriftenartikel / wissenschaftlicher Beitrag
    Autoren
    Buda, S.
    Budras, K. D.
    Eggers, T.
    Fries, R.
    Hildebrandt, G.
    Rauscher, K.
    Quelle
    FleischWirtschaft : von der Erzeugung bis zur Vermarktung von Lebensmitteln tierischen Ursprungs
    Bandzählung: 82
    Heftzählung: 8
    Seiten: 95 – 97
    ISSN: 0015-363x
    Kontakt
    Institut für Lebensmittelsicherheit und -hygiene

    Königsweg 69
    14163 Berlin
    +49 30 838 62551 / 52790
    lebensmittelhygiene@vetmed.fu-berlin.de / fleischhygiene@vetmed.fu-berlin.de

    Abstract / Zusammenfassung

    With current slaughter and meat cutting techniques, parts of the sympathetic nervous system may enter the human food chain; this might be a route of transmission of prion diseases, e.g. transmission of BSE via beef. The topography of these structures in cattle carcasses is discussed, and 2 cutting methods are described which guarantee removal of the sympathetic ganglia in the cranio-thoracic and lumbar regions of the carcass. In the caudo-thoracic and sacral regions of the carcass, the ganglia are localized very close to the backbone or sacrum, and are removed with other high risk material.